Lodi Gyari Rinpoche

Delen:

Lodi Gyari Rinpoche
Met diep respect vermelden wij het overlijden van Lodi Gyaltsen Gyari Rinpoche.

Lodi Gyari Rinpoche 1949 – 2018
foto ©ICT

Op 29 oktober 2018 is Lodi Gyari overleden, de speciale gezant van de Dalai Lama en hoge ambtenaar van de centrale Tibetaanse regering, en uitvoerend voorzitter van International Campaign for Tibet.
Lodi Gyari werd 69 jaar, hij overleed in San Francisco, USA.

Lodi Gyari was een ervaren en bekwame diplomaat, die het grootste deel van zijn professionele carrière rechtstreeks voor en namens de Dalai Lama werkte. Hij was een gepassioneerd pleitbezorger voor het Tibetaanse volk en het belang van universele mensenrechten en wereldwijde democratische hervormingen.
Tsering Jampa, executive director van International Campaign for Tibet: “Het is een onvoorstelbare schok dat Lodi Gyari niet meer onder ons is. Lodi was een vriend, mentor en onuitputtelijke bron van leiderschap en inspiratie voor mij en voor velen van ons. Over de afgelopen 30 jaar heb ik het voorrecht gehad intensief met Lodi Gyari Rinpoche te mogen samenwerken, eerst bij de Unrepresented Nations and Peoples organization en later bij International Campaign for Tibet. Niet alleen in deze beide organisaties, maar ook in andere Tibet gerelateerde organisaties speelden Lodi Gyari Rinpoche en zijn visie, inzicht en inzet een cruciale rol. Een unieke en onvervangbare figuur binnen de Tibetaanse gemeenschap met onschatbare kennis en wereldomvattende diplomatieke contacten. Onbaatzuchtig en met een tomeloze energie wijdde hij zijn leven aan Tibet en het Tibetaanse volk. Met zijn vroegtijdige overlijden is niet alleen een goede vriend heengegaan, maar heeft het Tibetaanse volk een groot landgenoot verloren. Onze gebeden en condoleances gaan uit naar zijn familie en naasten.”

odi Gyari tijdens een bezoek aan Nederland in 2014 samen met ICT Europe director Tsering Jampa foto ©ICT

Lodi Gyari werd in 1990 als speciale gezant van de Dalai Lama in Washington DC aangesteld (een positie die hij combineerde het presidentschap van de International Campaign for Tibet). Tijdens zijn ambtstermijn wist Gyari grote politieke, economische en sociale bijdragen te leveren aan de Tibetaanse zaak. Door voort te bouwen op de bezoeken van de Dalai Lama en het ondernemen van effectieve follow-up initiatieven wist Lodi Gyari de Tibetaanse kwestie met succes te institutionaliseren binnen de regering van de Verenigde Staten. Hij kreeg hiermee toegang tot de hoogste niveaus van leiderschap binnen zowel het Amerikaanse Congres, als het Witte Huis.

In mei 1998 werd Lodi Gyari door de Dalai Lama aangesteld om een ​​dialoogproces met de regering van de Volksrepubliek China in te zetten en te leiden. Hij voerde niet alleen negen rondes van besprekingen op hoog niveau in China en elders (tussen 2002 en 2010), maar gaf ook achter de schermen leiding aan uitgebreide diplomatieke inspanningen om het proces te ondersteunen, de communicatiekanalen uit te breiden, vertrouwen op te bouwen met het Chinese leiderschap en brede internationale belangstelling voor het dialoogproces te genereren.

De heer Gyari werkte met succes op het hoogste niveau van de internationale arena. Hij werd vertrouwd, geraadpleegd en bewonderd door vele wereldleiders en leden van het corps diplomatique. Staatshoofden, regeringsleiders en beleidsmakers hebben hem geraadpleegd over mondiale en regionale aangelegenheden, zoals de betrekkingen tussen India en de VS, de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten en de betrekkingen tussen China en India vanwege zijn grote kennis van de regio en zijn hechte persoonlijke banden met mensen in deze landen.

Toen hij in 2012 met pensioen ging, nam de Amerikaanse Senaat een resolutie aan (S. Res. 557) die verklaarde dat het “de dienst van Lodi Gyaltsen Gyari als speciale gezant van de Dalai Lama huldigt; de verworvenheden van Lodi Gyaltsen Gyari bij het opbouwen van een internationale coalitie van steun voor Tibet prijst, die onderkent: (A) de noodzaak om de afzonderlijke cultuur en religieuze tradities van Tibet te behouden; en (B) dat het Tibetaanse volk volgens het internationaal recht het recht heeft op hun eigen identiteit en waardigheid en werkelijke autonomie binnen de Volksrepubliek China, die de rechten en de waardigheid van het Tibetaanse volk respecteert en volledig waarborgt.”

Voorafgaand aan zijn komst naar de Verenigde Staten in 1990, diende Lodi Gyari in de meest seniore gekozen en benoemde posities van de centrale Tibetaanse regering – van voorzitter van het parlement tot minister van het kabinet. Lodi Gyari werd de jongste gekozen voorzitter van het Tibetaanse parlement, toen hij op zijn dertigste deze functie op zich nam. Hij was ook een van de jongste mensen, die door de Dalai Lama werd aangesteld in de Kashag (Kabinet) van de Centrale Tibetaanse Administratie.

©spanish.tibetoffice.org

Bron: ICT; spanish.tibetoffice.org

foto top: VOAnews