Lodoe Gyatso voor wereldvrede

Delen:

Na meer dan 20 jaar gevangenisstraf, is een Tibetaan veroordeeld tot nog eens 18 jaar na een eenmans-demonstratie voor wereldvrede.

Een Tibetaanse man die kort daarvoor was vrijgelaten na een gevangenisstraf van meer dan 20 jaar, hield een solo-protest voor de wereldvrede, en is veroordeeld tot nog eens 18 jaar in een zaak die wordt omschreven als “staatsgeheim”.
Lodoe Gyatso – ook bekend als Sogkhar Lodoe Gyatso vanwege zijn thuisgebied van het Sog (Chinees: Suo) district, Nagchu (Chinees: Naqu), de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) – is nu midden vijftig.
In de ochtend van 28 januari 2018, maanden na zijn vrijlating, publiceerde hij een video, uitgezonden door Voice of America, waarin hij zijn voornemen aankondigde om een ​​vreedzame demonstratie te houden die zijn ‘wereld vredescampagne’ zou starten.”[1]
Later die dag, gekleed in een wit traditioneel Tibetaans gewaad dat bekend staat als een chuba, en een hemd, werd hij door de politie gearresteerd terwijl hij rondwandelde in het Potala-paleis en zijn demonstratie uitvoerde.
Zijn vrouw, Gakyi, is ook volgens bronnen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Volgens informatie die in de afgelopen dagen door een familielid in Dharamsala (India) werd ontvangen, werd Lodoe in oktober of november 2018 tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld, zonder dat zijn familie en vrienden op de hoogte waren.
Voice of America informeerde naar deze zaak, een functionaris van het People’s Middle Court in de prefectuur Nagchu in de TAR reageerde als volgt: “Dit is een staatsgeheim. Zelfs als ik van deze zaak op de hoogte was, zou ik er niets over kunnen vertellen, want dit is een staatsgeheim. ‘
Ngawang Thapa, de neef van Lodoe en een lid van het Tibetaanse parlement in ballingschap in Dharamsala, vertelde de Internationale Campagne voor Tibet (ICT) dat Lodoe in zijn demonstratie opriep tot wereldvrede en vrede in Tibet, waarbij hij zelfs de Tibetaanse vrijheid of onafhankelijkheid niet noemde. Naar verluidt heeft hij de aanwezigheid van militaire troepen in Tibet genoemd.
In de video die voor zijn demonstratie werd gemaakt, vestigt Lodoe de aandacht op de Tibetaanse geschiedenis van geweldloosheid door te zeggen: “Duizenden jaren hebben we gewerkt aan wereldvrede door middel van vreedzame middelen en de middenweg-aanpak, gebaseerd op het principe van onderlinge afhankelijkheid en geweldloos gedrag, een voorbeeld van de visie van Gyalwa Tenzin Gyatso [de Dalai Lama]. ”

[1]Voice of America (VOA), 5 April 2019, ‘Tibet Dissident’s Long Jail Sentence Called ‘State Secret’, https://www.voanews.com/a/tibet-dissident-long-jail-sentence-called-state-secret-/4863859.html.

 

bron: savetibet.org