Steun voor Tibetaanse Kinderdorpen in India

Delen:

Vandaag ben ik weer even terug in mijn oude stad Nijmegen! Ik heb hier een aantal jaren gewoond en het voelt elke keer weer als “thuiskomen”. Thuiskomen, een woord wat vandaag 31 maart 2019 voor mij een dubbele betekenis heeft. Het is vandaag precies 60 jaar geleden dat de Dalai Lama, gevolgd door duizenden Tibetanen, aankwam in India nadat hij gevlucht was uit Tibet.

Het is al lekker druk in het Tenzin Tibet Huis als ik aan kom lopen. Eline runt deze winkel samen met haar man Tsultem. Ik ken haar van toen ik hielp met het organiseren van Walk for Tibet, tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Vandaag is er een speciale geldinzamelingsactie voor de Tibetaanse kinderdorpen in India (Tibetan Children’s Villages, TCV)waar hun 15-jarige dochter Kunsel een jaar heeft gestudeerd.
De winkel is helemaal omgebouwd en de middag begint met het volkslied van Tibet, begeleid door de familie van Kusel op blokfluit, keyboard en een Tibetaanse trommel. Achterin de winkel staat een altaar met een grote foto van de Dalai Lama waar ze een katag aanbieden.

Op een groot scherm wordt een korte indrukwekkende documentaire vertoond over de vlucht van de Dalai Lama naar India, 60 jaar geleden.
Kunsel Rinchen Dorjee vertelt over haar eigen ervaring tijdens haar verblijf in de upper TCV (Tibetan Children’s Villages) in India.
Tibetaanse kinderen wonen daar en gaan er naar school. Kunsel heeft een tussenjaar genomen van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen om meer te weten te komen over haar vaders roots, die van oorsprong in Tibet liggen en om de Tibetaanse taal te leren. De leerlingen die haar grote zus noemde, leerde ze van heel dichtbij kennen. Ze verbleef op een campus waar de kinderen verbleven in huizen met 20-30 kinderen, samen met een huismoeder. 90% Van de kinderen op de campus, zijn kinderen die leven in ballingschap, maar er zijn ook kinderen uit Ladakh of andere delen van India. Als er plek is krijgen zij ook een plaatsje. Deze kinderen komen vaak uit zeer armoedige situaties.
Al snel viel Kunsel deze grote verschillen tussen arm en rijk onder de kinderen op. Sommige families wonen al jaren in India en hebben een redelijk goed leven weten op te bouwen. Van andere kinderen wonen de ouders nog in Tibet. Tijdens haar verblijf in India maakte ze al plannen om deze minderbedeelde kinderen te helpen en daarom is nu, terug in Nederland, een geldinzamelingsactie gestart.
In de pauze is er Tibetaans cultureel eten zoals koekjes, gezoete rijst met gedroogd fruit en noten en boterthee. De opbrengst van de heerlijke zelfgemaakte momo’s gaan rechtstreeks naar het project. Een vriendin en klasgenote van Kunsel van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen zingt het liedje “I’m sending postcards from my heart” terwijl ze gitaar speelt. Echt om kippenvel van te krijgen zo mooi. Dan verschijnen er Tibetaanse klasgenoten van Kunsel op het podium van de Tibetaanse Gangjong Rigzodschool in Amsterdam om een traditionele Kham dansen op te voeren. De hele middag voelt als een Tibetaans feestje waarbij lekker eten en muziek niet mogen ontbreken.
Tot slot is er een loterij met prijzen uit de winkel en ik heb maar liefst op twee nummers prijs, maar waar het mij meer om gaat is dat ik met het kopen van de lootjes Kunsel help om de kinderen in de TCV in India te helpen.
In de zomervakantie gaat Kunsel terug naar India met het gedoneerde geld om daar ter plekke te kijken hoe ze de kinderen het beste kan helpen en waar behoefte aan is. Wil je de educatie van de Tibetaanse kinderen ook steunen dan kan dat, klik hier.

foto top: altaar in het Tenzin Tibet Huis in Nijmegen