Demonstratie in Den Haag voor Tibet

Delen:

Nabij het Catshuis, Den Haag, woensdag 29 maart 2019:

De zon scheen en er waren twee demonstratievakken afgebakend op de hoek van de straat tegenover het Marriott. Chinese studenten waren al prominent aanwezig om de vice-president van hun geliefde vaderland toe te juichen.

Daar tegenover verscheen een eerste Tibetaanse vlag, wat een aantal Chinese studenten nog even probeerden te verhinderen.

De Tibet Support Group, International Campaign for Tibet en de Tibetaanse gemeenschap, en een groep van de Chinese Democratische partij, en aan het eind van de dag Oeigoeren, stonden zij aan zij om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Tibet tijdens het bezoek van de Chinese vice-president aan Nederland. Woensdag 29 mei werd hij ontvangen door koning Willem-Alexander, premier Rutte en minister Blok. Recent, tijdens het presenteren van de Nederlandse China strategie, bleek dat er geen woord aan Tibet gewijd was. De Nederlandse regering zou niet alleen de handel maar ook de mensenrechten in het oog moeten houden en alle momenten van dialoog ook gebruiken om de situatie in Tibet te bespreken.

Er waren bij de groep van de Chinese Democratische partij voormalige studenten die in 1989 deelnamen aan de protesten op het Tiananmen plein, die op een bloedbad uitliepen. Duidelijk geëmotioneerd vertelden deze nu in Nederland woonachtige Chinese vluchtelingen dat zij in de gevangenis in China gemarteld werden.

Op 3 juni aanstaande zullen in Nederland woonachtige voormalige Chinese studenten een herdenking organiseren van wat het Tiananmen Square massacre is gaan heten.

Het Tiananmenprotest was een studentenprotest op 4 juni 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede, Tiananmenplein, in Beijing, China. Ongeveer een miljoen studenten en burgers namen deel aan het protest dat bloedig werd neergeslagen, waarbij honderden mensen gedood werden. Het was het grootste massale protest tegen de Chinese Communistische Partij inds de revolutie in 1949.

Tank Man, Fernando Sánchez Castillo, 2013. foto © Centraal Museum

Tibet werd niet genoemd in de China strategie die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op 15 mei jl. presenteerde. Een gemiste kans, alsdus Tsering Jampa en Christa Meindersma van de International Campaign for Tibet, die aanwezig waren bij de presentatie. Zij verklaren: “…Helaas moeten wij tot de conclusie komen dat de Nederlandse regering angstvallig heeft vermeden de mensenrechten in Tibet te benoemen. Het is een flagrante ontkenning van de rechten van de 6 miljoen Tibetanen die al 70 jaar leven onder een met veel geweld opererende Chinese bezettingsmacht.”
Tsering Jampa bood minister Stef Blok het zojuist verschenen boek ‘Sacred Mandates’ aan waarin 70 internationale onderzoekers tot de conclusie komen dat Tibet historisch nooit deel van China is geweest.

De situatie in Tibet laat de ergste consequenties van Chinese invloed zien. Tibet is een testcase van wat de wereld te wachten staat. Het niet benoemen van de mensonterende situatie in Tibet laat zien dat de Nederlandse regering het echte gevaar van China niet weet te onderkennen. Tibet is de kraamkamer en proeftuin voor repressieve maatregelen in China. Partijsecretaris Chen Quanguo initieerde 2011 een strategie gericht op assimilatie, surveillance en totale controle over het sociale, religieuze en politieke leven van Tibetanen. Door middel van mobiele politieposten om de 3500 meter, een grid surveillance system, partij kaders in buurten en kloosters, gezichtsherkenningstechnologie en big data worden Tibetanen dag en nacht in de gaten gehouden.
Tibet is volledig door China voor de buitenwereld afgesloten. Volgens FreedomHouse.org is Tibet op Noord Korea na het meest gesloten land ter wereld. Alleen Chinezen kunnen erin en eruit. Daarentegen verwacht China wel dat andere landen volledige toegang verschaffen aan haar staatsburgers. Om die reden heeft het Amerikaanse congres een wet aangenomen die beoogt Amerikaanse staatsburgers toegang tot Tibet te verschaffen op gelijke voet met de toegang die Chinese staatsburgers tot de VS hebben. Verleden week riep Nancy Pelosi, speaker van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een internationale bijeenkomst van parlementsleden op het principe van wederkerigheid als uitgangspunt te nemen in hun relatie met China. International Campaign for Tibet roept de Nederlandse regering op om deze ‘wederkerigheid’ ook op te nemen de Nederlandse China strategie.
Tibet werd in 1949 door de Volksrepubliek China na een korte en hevige strijd bezet. Volgens China is Tibet altijd deel van China geweest. Die claim is inmiddels door meer dan 70 vooraanstaande wetenschappers ontkracht. Tibet is nooit deel van China geweest. Daarom roept de Dalai Lama China op tot een vredesdialoog en heeft hij een compromis voorstel gedaan voor verregaande autonomie. International Campaign for Tibet roept de Nederlandse regering op de hervatting van de dialoog met de Dalai lama onderdeel te laten zijn van de Nederlandse China strategie.
De Tibet Support Groep sluit zich hier uiteraard vol overtuiging bij aan.

Bezoek de website van BNR, ‘Chinezen weten niet dat we een China-strategie hebben’