China veroordeelt 21 Tibetanen in Tibet

Delen:

China veroordeelt 21 Tibetanen in Tibet tot gevangenisstraffen op voorwendsel van ‘duistere en kwaadaardige misdaden’

China discrimineert en oefent systemische tegenwerking  uit tegen Tibetanen in Tibet. Wanneer Tibetanen dit ter discussie stellen, worden ze snel van verschillende misdrijven beschuldigd en veroordeeld zonder enige toegang tot een eerlijk proces en zonder enige toegang tot een onafhankelijke rechterlijke macht.

21 Tibetanen zijn recentelijk tot gevangenisstraf veroordeeld onder het voorwendsel van het begaan van criminele activiteiten in de stad Shordha in de Tibetaanse provincie Kham, die nu is geannexeerd onder de Kyegudo (Yushu) Tibetaanse Autonome Prefectuur van de Chinese provincie Qinghai volgens het laatste rapport van het Tibetan Centre for Human Rights and Democracy Centre.
Het Nangchen County People’s Court heeft 21 Tibetanen in twee verschillende groepen veroordeeld. Eén groep bestaat uit 11 Tibetanen en een andere groep bestaat uit 10 Tibetanen uit het dorp Do Thrang. De 21 Tibetanen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot zes jaar en een boete van 10.000 tot 50.000 yuan.
De lokale autoriteiten identificeerden één Tibetaan met de naam Wang Ché (Ché wordt door de Chinese autoriteiten toegevoegd als algemeen alias aan de eerste lettergreep van Tibetaanse namen om onthulling te voorkomen) als de leider van de eerste groep en Zom Ché werd geïdentificeerd als de leider van de tweede groep. Wang Ché is een voormalig hoofd van de dorpsbeweging van Do Thrang en Zom Ché is een voormalige nomadische kampleider in het dorp Do Thrang. Beiden werden beschuldigd van ‘het mobiliseren van de steun van een groep dorpsbewoners om een ‘comité voor milieubescherming‘op te richten, dat zij later gebruikten om een ‘commissie van 10 leden’ en een ‘team van negen leden’ op te richten om zich te bemoeien met overheidsactiviteiten en om obstakels te creëren bij de implementatie van overheidsbeleid.’
De veroordeelde Tibetanen werden beschuldigd van ‘het creëren van obstakels voor het overheidsbeleid, het niet accepteren van compensatie voor milieubescherming, en het tegenhouden van anderen van het ontvangen ervan, en het negatief beïnvloeden van de reguliere werking van het dorp en de partijcomités’.
China misbruikt e zijn wetten ten nadele van Tibetanen die op vreedzame wijze de rechten eisen die zijn vastgelegd in de Chinese grondwet. De vervolging van Tibetanen en mensenrechtenverdedigers heeft geleid tot een wijdverspreide paniek. Onlangs heeft China negen Tibetanen veroordeeld voor het uitzenden van hun legitieme grieven over landroof door lokale autoriteiten en om teruggave van de gemeenschapsgronden aan de gemeenschap in Rebgong. Zelfs in dit geval werden de Tibetanen beschuldigd van het belemmeren van overheidswerk.
-Tekst samengesteld door UN, EU en Human Rights Desk, DIIR, bron: Tibet.net

foto top: Photo credit/TCHRD/