Voormalige politieke gevangene Tashi Phuntsok overleden in Tibet

Delen:

De voormalige politieke gevangene en milieuactivist  Tashi Phuntsok overleed op 17 maart 2020, in Lithang, een Tibetaans gebied in de provincie Sichuan, waar de monnik protesteerde tegen de ontbossing door China en in de gevangenis werd mishandeld.

De 60-jarige Tashi Phuntsok had geprotesteerd tegen ontbossing en werd door China gevangengezet. Hij werd vals beschuldigd van samenzwering met Tenzin Delek Rinpoche, de eerste die werd beschuldigd van een reeks bomexplosies in de stad Chengdu in 2002.
‘Hij werd in de gevangenis zwaar geslagen en hij werd chronisch ziek na vrijlating uit de gevangenis. Hij stierf op 17 maart in de provincie Lithang, ‘ zei Geshi Tsering Dorjee van het Drepung Gomang-klooster in Zuid-India. Dorjee bevestigde dat de verslechterde gezondheid van Tashi Phuntsok leidde tot zijn vroege vrijlating uit de gevangenis.
Dorjee voegde verder toe: ‘Aanvankelijk werd Tashi Phuntsok gearresteerd, veroordeeld tot zeven jaar en gevangen gezet in de Yakra Phuk-gevangenis in Dartsedo (Kangding). Maar na een jaar werd hij in zeer slechte gezondheid teruggestuurd naar zijn familie vanwege martelingen die hij in de gevangenis had opgelopen. Hij was in een bijna-doodsituatie toen hij terugkeerde. ‘
ICT heeft gezegd dat drie van zijn naaste assistenten die nu in ballingschap leven, zijn dood hebben bevestigd. In zijn klooster vervulde Tashi Phuntsok gedurende tien jaar de functie van administrateur (Chagzoed).
Lokale Tibetanen geloven dat de autoriteiten Tenzin Delek Rinpoche hebben uitgepikt  vanwege zijn sociale activisme, samen met Tashi Phuntsok, die sinds 1993 ook op de voorgrond stond, uit protest tegen de ontbossing door China in zijn regio. Ten tijde van zijn arrestatie leed hij aan longaandoeningen die tijdens zijn gevangenschap sterk verslechterden. Hij werd voortijdig vrijgelaten na minder dan twee jaar gevangenisstraf, omdat de autoriteiten vreesden dat hij onder hun toezicht zou overlijden.

Tashi Phuntsok, foto ICT