Nieuws uit Tibet

Delen:

Vanmorgen spraken we een jonge Tibetaanse student in India, verbonden aan Students for a Free Tibet.
Wij vroegen hem of het voor Tibetanen in Tibet mogelijk is contact te onderhouden met mensen buiten Tibet.
‘Dat is per persoon verschillend denk ik. Mensen kunnen WeChat gebruiken maar dat is een Chinees product en wordt gecontroleerd. 
Persoonlijk heb ik mijn ouders in Tibet 17 jaar geleden voor het laatst gesproken.’
TSG: ‘Heb je via via gehoord over je familie in Tibet, hoe het met hen gaat?’
‘Ik kreeg wel informatie van anderen. Nadat mijn moeder was overleden was mijn oma mijn favoriete familielid. Ik wilde altijd graag naar Tibet om haar te zien. Toen zij vorig jaar overleed, eindigde mijn droom over terugkeren naar Tibet.’

‘Ik heb het idee dat er in Tibet niet veel COVID-19 gevallen zijn, maar ik kan het niet met zekerheid zeggen’.
‘De restricties op het gebruik van communicatiemiddelen zijn groot in Tibet.’
Dit bevestigt uiteraard de eerdere berichten dat het moeilijk is om contact te onderhouden met mensen binnen Tibet en om betrouwbare informatie te krijgen. Verschillende Tibetanen zijn opgepakt wegens het zogenaamd verspreiden van valse informatie over COVID-19, een onderwerp waar men beter over zwijgt als men de Chinese autoriteiten niet op zijn dak wil krijgen.
Voor veel Tibetanen in ballingschap is het sowieso erg moeilijk om contact te houden met familieleden in Tibet.

Jokhang tempel, Lhasa, Tibet © Pixabay

foto top: dit is een foto uit 2007 gemaakt door een reiziger in Tibet