Dag van de vluchteling

Delen:

Vandaag, op wereldvluchtelingendag, vragen we aandacht voor de Tibetanen die de onderdrukking en vervolging in hun eigen land ontvluchtten. In 1950 viel China binnen in Tibet, het begin van een vernietigende, nietsontziende bezetting die nog steeds voortduurt.

De Dalai Lama vluchtte in 1959 te voet over de Himalaya naar India toen duidelijk werd dat zijn leven in gevaar was. In ballingschap bleef hij voor Tibetanen in en buiten Tibet hun leider. Tegenwoordig ligt het politieke leiderschap in ballingschap in handen van de Tibetaanse regering in ballingschap, democratisch gekozen door Tibetanen buiten Tibet. De veertiende Dalai Lama is nog altijd de spirituele leider van de Tibetaanse boeddhisten. In juli zal hij zijn 85e verjaardag vieren.

Veel Tibetanen vluchtten over de Himalaya naar India waar zij een plek vonden om een nieuw bestaan op te bouwen en vanuit India waaierden zij uit over de wereld. Met hoop in hun hart dat Tibet vrij zal zijn, de Dalai Lama terug zal kunnen keren en zij zelf in hun geboorteland in vrijheid zullen kunnen leven.

De Tibet Support Groep steunt het Tibetaanse volk in zijn streven naar zelfbeschikking. Lees meer over Tibet en de Tibet Support Groep op onze website.