De verkiezingen van het Tibetaanse parlement in ballingschap

Delen:

Dit jaar kunnen Tibetanen in ballingschap nieuwe parlementsleden en president kiezen. Verschillende kandidaten voeren campagne.

De Tibetaanse verkiezingen in ballingschap- tussenstand.

16 januari publiceerde Tibetanjournal.com dat er twee kandidaten tijdens de eerste verkiezingsronde zijn gekozen, die doorgaan naar de volgende ronde. Het moet nog officieel bevestigd worden, maar Tibetanjournal spreekt over Penpa Tsering, en Kalsang Dorjee Aukatsang. Officieel bericht van de Kiescommissie wordt de laatste week van januari verwacht.

.๐——๐—ฒ ๐—ง๐—ถ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ถ๐—ฒ๐˜‡๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป – ๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐—บ๐—บ๐—ฒ๐—ป
De stemming van de Tibetaanse verkiezingen in ballingschap gebeurt in twee rondes.ย  1e Ronde: opย  3 januari kan een kiezer op iedere willekeurige kandidaat stemmen. Naar verwachting zijn dit de verschillende kandidaten die campagne zijn gaan voeren onder het electoraat.

2e Ronde: de twee winnende kandidaten van de eerste ronde worden de officiรซle kandidaten voor de tweede ronde, die op 11 april wordt gehouden.

3 januari 2021 vertelt Jamyang in Stockholm: ‘dit zijn voorlopige verkiezingen voor de Tibetaanse regering in ballingschap. Voor een president (Sikyong) en twee parlementsleden in Europa’

Wereldwijd was er op 3 januari een opkomst van meer dan 80.000 Tibetanen verdeeld over 30 landen. Ook in Nederland was belangstelling van Tibetanen groot, bijna 90% van de kiesgerechtigden bracht een stem uit.

 

foto top: huidige Sikyong bronnen: Tibetanjournal, Tibetnet